Ekonomi

Asgari ücrette tüm veriler o rakama işaret ediyor

Asgari ücret 2024 birkaç gün içerisinde belli olacak. Öte yandan emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı için de 10 günden az bir zaman kaldı.

26 Aralık 2023 Saat: 13:51
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 85 kez okunmuştur

Asgari ücrette tüm veriler o rakama işaret ediyor
Asgari ücrette tüm veriler o rakama işaret ediyor

Asgari ücret, emekli kök maaş zammı, memur maaş artışları ve en düşük emekli maaşı olmak üzere 4 düzenleme yapılacak. Milyonların merak ettiği maaş zammı takvimi netleşti:

Asgari ücret 31 Aralık öncesi belli olacak. 29 Aralık Cuma günü saat 13:00'dan önce açıklanması bekleniyor. 6 aylık enflasyon rakamları hesaplanacak ve refah payı refah payı hariç emekli kök maaş ve memur maaş zammı belli olacak. 15 Ocak 2024 öncesi emekliye refah payı değerlendirilecek ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi yapılacak. Refah payı ve 7500 TL olarak uygulananen düşük emekli maaşının yeniden belirlenmesi için Meclis onayı gerekiyor.

DEZENFLASYONİST SÜREÇ BAŞLADI: ASGARİ ÜCRETTE TEK ZAM DÖNEMİ

Aylık Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 9'un üzerinde seyreden aylık enflasyon kademeli bir şekilde aşağı yönlü seyir izliyor. Son olarak aylık enflasyon Kasım ayında yüzde 3,28'e kadar çekildi. Veriler özellikle 2024'ün ikinci yarısıyla beraber hızlı bir dezenflasyonist sürecin başlayacağına işaret ediyor.

Bu nedenle asgari ücret üzerinde tek zam formülü üzerinde duruluyor.

Merkez Bankası'nın 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olarak belirlenirken 6 aylık enflasyon hesabı da yaklaşık yüzde 38 oldu. Öte yandan 5 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 33,66 olarak kesinleşmesinin Merkez Bankası'nın tahminiyle uyumlu olması dikkat çekti. TCMB'nin 6 aylık enflasyon tahmini yüzde 37,76 olarak dikkat çekiyor.

MEMUR ZAM ORANI, ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN REFERANS OLACAK

Bilindiği üzere memurlar her yıl Ocak ve Temmuz döneminde zam alıyor. Memurlar 6 aylık enflasyon farkına ilaveten toplu sözleşme zammı alıyor. Ocak dönemi için bu rakam yüzde 15 olarak belirlendi.

Yani Merkez Bankası'nın yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon tahmini ve yüzde 15'lik toplu sözleşme zammına göre memurlar yaklaşık yüzde 50 zam alacak. Bu rakamın hem asgari ücret hem de emekli kök maaş zammı için referans değer olması bekleniyor. Yeni asgari ücret 6 aylık enflasyon rakamlarının üzerinde refah payı ile belirlenecek.

EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMESİ İÇİN BAKAN ŞİMŞEK BÜTÇEYİ ZORLAYACAK

Refah payının yanında emekli zammı için de seyyanen artış ve kademeli zam formülü de masada yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başkan Erdoğan'ın talimatı sonrası bütçe sınırlarını sonuna kadar zorlayacak. Bütçenin el verdiği doğrultuda gerekli adımlar atılacak.

Türkiye'de SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı dahil 16 milyon emekli bulunuyor. Çalışan sayısı da yaklaşık 32 milyon seviyesinde bulunuyor. Bu nedenle Bakan Şimşek ince eleyip sık dokuyor.

1. ADIM ASGARİ ÜCRET: 3. TOPLANTI NE ZAMAN?

Asgari ücret 3. toplantısı 27 Aralık Çarşamba veya 28 Aralık Perşembe günü gerçekleşecek. Asgari ücret toplantısı sonrası yeni asgari ücret büyük oranda netleşecek. Ortaya çıkan rakam üzerinde Bakan Vedat Işıkhan ve Bakan Mehmet Şimşek değerlendirmelerini gerçekleştirecek.

Asgari ücret 2024 için son dokunuşu Başkan Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Erdoğan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında hakem rolünü üstlenen hükümete işçilerin yanında olunması talimatını verdi.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

2024 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin 29 Aralık Cuma günü saat 13:00'den önce açıklaması bekleniyor. Bakan Işıkhan 31 Aralık'tan önce sürecin tamamlanacağını ifade etti.

ASGARİ ÜCRETE REFAH PAYI

Asgari ücret için bu dönemde refah payı uygulaması devam edecek. Refah payı enflasyon rakamlarının üzerindeki zam artışlarını ifade ediyor.

Burada asgari ücrete yüzde 40 zam olması durumunda yüzde 2,5, yüzde 45 zam yapılması durumunda yüzde 7,5 yüzde 50 zam yapılması durumunda ise yüzde 12,5 refah payı söz konusu olacak. Yüzde 55 zam olması durumunda ise refah payı yüzde 17,5 olacak.

2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

2024 yılında uygulanacak asgari ücret 6 aylık enflasyon rakamlarının altında olmayacak. Asgari ücrete zam için alt sınır yüzde 38 olarak dikkat çekiyor. Yani pazarlığın başlayacağı rakam net 15.750 TL olarak öne çıkıyor. İlk zam teklifi işveren tarafı TİSK'ten gelecek.

Maaş zamları için önemli bir referans değer olan memur zammına göre yapılan hesapta asgari ücret için 17.100 TL rakamı ortaya çıktı. Her iki rakamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında belirleyici etmenler olarak yer alıyor.

Asgari ücret Ocak 2023'te yüzde 54,7 artışla tarihi rekorunu kırdı. Burada yüzde 55 zam yapılması durumunda yeni asgari ücret 17.670 TL'ye yükselecek ve yeni rekorunu kırmış olacak.

Asgari ücret için kamuoyunda psikolojik sınır ise 17.000 TL olarak oluştu.

ASGARİ ÜCRET DÖVİZ BAZLI YENİ REKOR BEKLENİYOR

Temmuz zammı ile dönemin kuruyla 482 dolar bandına yükselen asgari ücretin yeni rekorunu kırması bekleniyor. Veriler gösteriyor ki yeni asgari ücret içi kabaca yüzde 40, 45 ve 50 zam formülü öne çıkacak.

(1 dolar=29,21 TL) Cari kur ile hesaplandığında asgari ücrete yüzde 40 zam yapılması durumunda yeni asgari ücret yaklaşık 545 dolar düzeyine yükselecek ve döviz bazlı rekorunu kıracak. Yüzde 50 zam yapılması durumunda ise bu rakam 585 doları bulacak.

2024 ASGARİ ÜCRET HESAPLAMA TABLOSU

ZAM ORANI - NET ÜCRET - İŞVERENE MALİYETİ

Yüzde 40 - 15.962 TL - 22.066 TL

Yüzde 45 - 16.533 TL - 22.854 TL

Yüzde 50 - 17.103 TL - 23.642 TL

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Fısıltı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
UA-167564519-1
Yukarı ↑