Ekonomi

Dolar/TL rekor tazeledi

Dolar/TL'de seçim sonrasında artış hızlandı. Kur bugün 20,65'in üzerinde güne başladı.

31 Mayıs 2023 Saat: 12:33
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 158 kez okunmuştur

Dolar/TL rekor tazeledi
Dolar/TL rekor tazeledi

İstanbul serbest piyasada dolar 20,6650 liradan, Euro 22,1150 liradan güne başladı. Bu sabah dolar/TL’de 20,77, Euro/TL’de 22,80 ile rekor seviye görüldü.

Serbest piyasada 20,6630 liradan alınan dolar, 20,6650 liradan satılıyor. 22,1130 liradan alınan Euro’nun satış fiyatı ise 22,1150 lira olarak belirlendi.

Dün doların satış fiyatı 20,4020 lira, Euro’nun satış fiyatı ise 21,8810 lira olmuştu.

SEÇİM SONRASI KUR ARTIŞI HIZLANDI

Piyasalar, kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında bir değişim yapıp yapmayacağına odaklanmış durumda.

Bugün iç veri gündeminde birinci çeyreğe ilişkin büyüme verileri ile Hazine’nin önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma programı yer alıyor. Erdoğan ise Sayıştay’ın 161. kuruluş yıldönümü programına, ardından kabine toplantısına katılacak.

Hükümetin “istikrarlı TL” piyasanın ise kamu kontrollü olarak tanımladığı kurda uzun süredir dolar karşısında günlük yüzde 0,1-0,2 gibi sınırlı kayıplardan uzaklaşılırken dün TL dolar karşısında yüzde 1,6 değer kaybetti.

TL bu sabah da güne dolar karşısında yüzde 1’in üzerinde değer kaybı ile başladı.

ŞİMŞEK ETKİSİ

Erdoğan hafta başında AKP kadrolarında uzun yıllar ekonomi yönetiminde görev alan Mehmet Şimşek ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında uluslararası kabul görmüş ekonomi politikalarıyla öne çıkan Şimşek’in yeni kabinede görev alabileceğine yönelik piyasalarda artan beklentilerle bankacılık öncülüğünde borsa sert yükseldi. Eurobond getirleri ve CDS ise geriledi.

Erdoğan, Şimşek’in partinin ekonomi politikalarının hazırlanmasında koordinasyon rolünde çalışma yürüttüğünü Nisan ayında söylemişti. Ancak Şimşek’in ekonomi yönetiminde olup olmayacağı, olursa hangi görevde olacağı yönünde henüz bir açıklama yapılmadı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik dün MYK sonrası gazetecilerin Şimşek’e ilişkin soruları üzerine Erdoğan’ın Şimşek ile basına yansıyan ve yansımayan görüşmeler yaptığını belirterek, kabinede yer alacak isimlerin Erdoğan’ın takdirinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın kabineyi önümüzdeki haftadan önce açıklamasına kesin gözüyle bakılıyor. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçları dün Resmi Gazete’de yayımlanırken takibinde yemin törenleri ardından kabine belirlenebilecek.

Dolar/TL bugün güne 20.67 zirvesine yükselerek başladı. Bu verilere göre TL dolar karşısında seçimlerin ilk turu öncesine göre yüzde 5,3 değer kaybederken, depremden bugüne yüzde 8,9, yılbaşından bugüne ise yüzde 9,4 kayıp yaşadı. TL’nin son beş yıllık kaybı ise yüzde 80’i aştı.

REZERV ENDİŞESİ

Bankacılar dolar/TL’nin mevcut politikada daha fazla rezerv kaybı yaşanmaması için daha da yükselmesi gerektiğini belirtiyor. Dün bir bankacı “Üç haftada 15 milyar dolar rezerv kaybı var bu devam edemez” derken üst düzey bir bankacılık kaynağı kurun sınırlı kaybı dün de 2 milyar harcanması gerektiğini söyledi.

TL’nin değer kaybını sınırlı tutmak için TCMB, seçimin ilk turunden önceki haftada 9 milyar dolar rezerv kaybederken iki seçim arasındaki ilk hafta 3,5 milyar dolar rezerv kaybı daha yaşadı. dolar oldu. Bankacıların hesaplamaları geçen hafta rezerv kayıplarının 3 milyar dolar ile devam ettiğini gösterdi.

Rezerv yeterliliği piyasalarda en önemli endişe kaynağı ve piyasaların ekonomi politikalarına uzun vadede sürdürülebilir olmadığı eleştirilerinin de kaynağı durumunda.

KKM’DE PRİM DÖNEMİ BİTTİ

Mevduat faizlerinde önce yüksek hacimli işlemlerde yıllık yüzde 40 civarında getiri oluşurken bazı bankalarda daha düşük tutarlara da bu faizleri verdi. Bankacılar KKM ve mevduat hariç seçim döneminde “pek bir işlem” yapamadıklarını belirtmişlerdi.

Seçimin iki turu arası kredi piyasası, istisna ve zorunlu durumlar hariç bankacıların deyimiyle “durma noktasına” gelmişti.

KKM 7 haftada 32,6 milyar dolar artışla 121,4 milyar dolara ulaştı. KKM’de bu hafta bankalar dövizden TL’ye dönmek için yeni açılan KKM hesaplarına önden prim ödeme uygulamasına son verdi.

Bankalar bu uygulamaya döviz talebinin attığı seçim döneminde TCMB tarafından belirlenen oranları tutturmak için başlamışlardı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Fısıltı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
UA-167564519-1
Yukarı ↑