VALİ YAVUZ: GENÇLER AŞI OLMUYOR

28 Temmuz 2021 Saat: 14:39
VALİ YAVUZ: GENÇLER AŞI OLMUYOR
İlimizdeki aşı oranlarını bürokratlar ve sağlık çalışanları ile masaya yatıran Vali Seddar Yavuz, özelikle genç yaş gruplarının aşı olmadığını belirterek “Bugün itibariyle 959 Bin 70 birinci doz, 575 bin 986 ikinci doz olmak üzere toplam 1 Milyon 619

İlimizde yürütülen aşı faaliyetleri değerlendirme toplantısı valilik Akçakoca Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Vali Hüseyin Aksoy başkanlığındaki toplantıya Vali Yardımcısı Aslan Avşar, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Sarıışık, ilçe sağlık müdürleri, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Alay Ümit İlbayı, Kartepe Kaymakamı Altuğ Çağlar, Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir, Kandır Kaymakamı Mehmet Ünal, Körfez Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Karamürsel Kaymakamı Osman Aslancanbaba, Darıca Kaymakamı Yüksel Kara katıldı.

‘İYİ BİR SINAV VERDİK’

Toplantı öncesi basın mensuplarıyla aşılama çalışmaları hakkında sayısal verileri paylaşan Vali Seddar Yavuz, “İlimizdeki Covid ile ilgili son durumu değerlendirmek üzere bir toplantı düzenledik. Pandemi salgını sadece ülkemizi değil dünyanın tamamını etkileyen küresel bir sağlık, tedarik ve güvenlik sorunu olarak karşımızda duruyor. Böylesine komplike bir sorunun çözümü hem uluslararası işbirliği hem de ulusal düzeyde tüm bileşenlerin halkımızın el birliği ile hareket etmesi, koordinasyonun en üst düzeyde tutulması gereken bir durum. Sayın Cum liderliğinde hükümetimiz çeşitli tedbirleri planlamış planlanan tedbirleri hıfzıssıhha kararları ile sizlerle paylaşarak özüm ortakları işe istişare ederek iyi bir sınav verdiğimizi söyleyebilirim” dedi.

‘1 MİLYON 619 BİN 239 DOZ AŞI YAPILDI’

Açıklamalarını sürdüren Vali Yavuz, “Yaz aylarında vaka sayılı aşılama oranında artış gibi birtakım faktörlerle maske, mesafe ve temizliğe dikkat ederek biraz daha serbest bir ortam sağlanması gerçekleştirildi. Aşılama faaliyetlerinde yoğun bir mesai harcayacağız. 28 Temmuz 2021 itibariyle 959 Bin 70 birinci doz aşı yapıldı. 575 bin 986 ikinci doz olmak üzere toplam 1 Milyon 619 Bin 239 doz aşı uygulaması yapılmış olup Sağlık Bakanlığı tarafından aşı hakkı tanınan tüm vatandaşlarımıza aşılama çalışmaları titizlikle devam ediyor. Kocaeli geneli hedef nüfusumuz 1 Milyon 519 Bin 12. Şu an üçüncü doz aşısını olanların sayısı 84 Bin 211. Bu da yüzde 5,54’e tekabül ediyor. Toplumsal bağışıklık elde etmek için aynı anda çok sayıda insanın aşılanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘GENÇLERİN AŞILANMASINDA ÇOK GERİDEYİZ’

Aşılama oranlarında en yüksek ve en düşük ilçeleri de açıklayan Vali Yavuz, “Aşılama oranı en yüksek olan ilçe yüzde 66,76 Derince, yüzde 66,36 ile İzmit. En düşük ilçeler yüzde 48,41 ile Dilovası görünüyor. Yaş gruplarına yönelik detaylı bir çalışma gerçekleştirdik. Toplumsal bağışıklık aynı anda çok sayıda insanın aşılanmasından geçiyor. Buna göre 17-24 yaş birinci doz aşılamada yüzde 40,75’teyiz. Bu oranı yeterli bulmuyoruz daha da artırmak istiyoruz. Çünkü Covid pozitif olanların çoğu 20-45 yaş aralığında. Çünkü sosyal hareketliliği çok fazla. Bu gruplarda daha fazla Covid görülüyor. 25-29 yaş grubunda yüzde 45,54. Bu oranı da daha yukarı çekmek istiyoruz” diye konuştu.

‘65 YAŞ VE ÜZERİ YÜZDE 94,44’TE’

Sözlerini sürdüren Vali Yavuz, “30-34 yaş grubunda yüzde 48,37’deyiz. 35-39 yaş grubunda 54,11’deyiz. Yaş yükseldikçe oranlarımız daha da artıyor. 40-44 yaş grubunda yüzde 62,43’teyiz. 45-49 yüzde 69’dayız. Neredeyse hedefe çok yakınız. 50-54 yaş grubunda yüzde 76’dayız. 55-59 yüzde 82’deyiz. Bu da oldukça iyi bir oran. 60-64 yaş ve üstü yüzde 89’dayız. Yaşlı ölümlerinin çok düşmesinin sebeplerinden biri de bu oranların son derece yüksek bir noktaya çekilmiş olmasından kaynaklanıyor. 65 yaş üzerine tam çıktığımızda bu oran yüzde 94,44’e çıkıyor. Bu yaş grubunda aşılanmamış insan bırakmadık desek çok abartmış olmayız” dedi.

‘AŞI OLAN COVİDE YAKALANMAYACAK DİYE BİR ŞEY YOK’

Sağlık çalışanlarını aşılama oranlarında yüzde 90’larda olduklarını belirten Vali Yavuz, “Dikkat ederseniz sağlık çalışanlarımızda yakın bir zamanda ciddi bir rahatsızlık görülmedi. Ölüm de görülmedi. Bunu aşılama ve tedbirlere bağlıyoruz. Sağlık çalışanları eşlerinde de ciddi aşılama oranına ulaştık. Aşılama olmasına rağmen vaka sayılarının arttığı söyleniyor. Ben bu işin uzmanı değilim aşılama oranı yükseldikçe Covide yakalanmama ihtimali yok ama etkileri bakımından çok ciddi azaldığı bilgisini veriyor uzmanlar. Aşı olduğumuzda hastaneye yatma oranı çok düşük yoğun bakıma yatma ve entübe olama durumu da çok düşük. Yüzde yüz Covide yakalanmayacak diye bir şey yok zaten. Hayati tehlikenin ortadan kalkacağını söylüyor uzmanlar. Ortada dolaşan çok bilgi kirliliği var. Vaka sayılarında bir artış var. Yoğun bakıma çok yansımadı ama önümüzdeki süreçte yansıyacaktır” dedi.

‘GENÇLİĞİNİZE GÜVENMEYİN, AŞI OLUN’

Vali Yavuz son olarak “Aşılanmayan gençlerde sorun çıkıyor. Hastalanan geçlerde yoğun bakıma yatan vakalar var. İnsanlar gençliğine fiziki dayanıklılığına çok güvenmesin. En iyi tedbirimiz aşı, lütfen aşımızı olalım. Bilim insanlarının ne söylediğine dikkat edelim. Söz konusu inançsa Diyanet İşleri Başkanı’nın söylediğine bakarım. Aşıdan kaynaklı bir ölüm vakasına rastlamadık. Lüzumsuz konularla meşgul etmek çok sağlıklı değil. Bu sürecin hep beraber yönetilmesini çok kıymetli buluyorum. Denetimleri azaltmadık. Her insanın başına polis dikmenin doğru bir şey olmadığını biliyoruz. Bizler nihayetinde kendi sağlığımızla ilgili bir şey yapıyoruz. Kendimiz için bir şey istemiyoruz. Sağlığınızı korumanızı istiyoruz. Güvenlik güçleriyle halkımız karşı karşıya getirecek bütün yaklaşımlardan uzak durdum” dedi. Toplantının ikinci bölümü basına mensuplarına kapalı olarak gerçekleştirildi. 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız
UA-167564519-1