Ekonomi

Türkiye, her gün 8 milyon işsize uyanıyor

TÜİK'in dar tanımlı işsiz sayısı 3,5 milyon, geniş tanımlı işsiz sayısı da 8 milyon” dedi.

1 Eylül 2022 Saat: 14:46
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 240 kez okunmuştur

Türkiye, her gün 8 milyon işsize uyanıyor
Türkiye, her gün 8 milyon işsize uyanıyor

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "Utanmadan sıkılmadan diyorlar ki işsizlik var. Ne işsizliği ya?" sözlerini, “Gerçeklikten uzak, politik bir argüman” olarak değerlendirdi. Türkiye'de işsizliğin olmadığı söylemlerini, “Güneş batıdan doğuyor" ya da "Dünya düzdür” gibi irrasyonel bir değerlendirme olarak tanımlayan Çelik, “Ortada, iyi kötü tartışılabilecek, hem geniş hem dar tanımlı oranları içeren TÜİK verileri var. Geniş tanımlı oranlar yüzde 20, dar tanımlı oranlar yüzde 10 civarında. Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) kayıtlı 3,5 milyon işsiz var. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dar tanımlı işsiz sayısı 3,5 milyon, geniş tanımlı işsiz sayısı da 8 milyon” diye konuştu.

“NE İŞSİZLİĞİ YA?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kütahya'da 30 Ağustos Büyük Zafer’in 100'üncü Yılı Etkinlikleri ve Toplu Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada Türkiye'de işsizliğin olmadığını savunarak, "İngiltere, Almanya, İspanya'ya ihracat da var. Şu anda bin 150 kişi çalışıyor ama sayı daha da artacak. Yani burada, Kütahya'da istihdam sorunu yok. Bir de utanmadan, sıkılmadan diyorlar ki ‘İşsizlik var’. Ne işsizliği ya? Yeter ki iş istesin vatandaş. İş çok. Ama ne diyor; ‘Benim istediğim gibi iş yok” demişti.

TÜİK'E GÖRE HER 5 GENÇTEN 1'İ İŞSİZ

TÜİK'in 2022 yılının ikinci çeyreğine dair işsizlik istatistiklerine göre, her 5 gençten 1'i işsiz. TÜİK'in verilerine göre, genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 20,3 olarak hesaplandı. TÜİK'in 10 Ağustos'ta yayımladığı Hanehalkı İş Gücü Araştırması sonuçlarına göre atıl iş gücü oranı, 2022 yılı Haziran ayında yüzde 20,4 oldu.

Genç İşsizler Platformu'nun Ağustos 2022 tarihli İşsizlik ve İstihdam Raporu'na göre de geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 28,9’a çıktı. Gençlerin sadece yüzde 49,3’ü iş gücü içinde yer aldı. Üniversite mezunu işsizlik oranı yüzde 14,5 olarak kaydedildi. Yani her 7 mezundan 1’i işsiz durumda. 734 bin üniversite mezunu genç, iş arıyor ancak bulamıyor. 1 milyon 214 bin üniversite mezunu genç ise iş bulma ümidini kaybetmiş durumda.

“İŞKUR YA DA TÜİK KAPATILSIN”

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, Türkiye'de işsizliğin orta yerde durduğunu söyledi. Sahadaki işsizlik oranlarına, TÜİK'in, İŞKUR'un verilerine ve bunlar üzerinden DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamalara bakıldığında işsizliğin hem dar hem geniş oranlarının görülebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işsizliğin olmadığı yönündeki iddialarına da değindi. Çelik, “Yani bu durumda İŞKUR ya da TÜİK kapatılsın, işsizlik verilerini Cumhurbaşkanlığı'ndan öğrenelim o zaman. 'İşsizlik yok' açıklamaları, bilimsel bir değerlendirme değil; istatistiklerle, verilerle ilgisi yok” diye konuştu.

“İŞKUR'A KAYITLI 3,5 MİLYON İŞSİZ VAR”

İşsizliğin olmadığı söylemlerinin gerçeklikten uzak kitlelere dönük politik bir argüman olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çelik, “'Güneş batıdan doğuyor' ya da 'Dünya düzdür' gibi irrasyonel bir değerlendirmedir bu. Bu noktada bilimsel bir tartışma yürütülemez. Ortada, iyi kötü tartışılabilecek hem geniş hem dar tanımlı oranları içeren TÜİK verileri var. Geniş tanımlı oranlar yüzde 20, dar tanımlı oranlar yüzde 10 civarında. İŞKUR'a kayıtlı 3,5 milyon işsiz var. TÜİK'in dar tanımlı işsiz sayısı 3,5 milyon, geniş tanımlı işsiz sayısı da 8 milyon. Yani tablo ortada” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Fısıltı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
UA-167564519-1
Yukarı ↑