Ekonomi

Ücretsiz doğal gazın ayrıntıları belli oldu!

Ücretsiz doğal gaz kullanımının esaslarını belirleyen EPDK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeye göre, 1 Mayıs 2024 tarihine ve 25 metreküpe kadar olan doğal gaz tüketiminin bedeli de faturadan düşecek.

5 Mayıs 2023 Saat: 17:24
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 184 kez okunmuştur

Ücretsiz doğal gazın ayrıntıları belli oldu!
Ücretsiz doğal gazın ayrıntıları belli oldu!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) “Doğal Gaz Tüketimine İlişkin Sistem Kullanım Bedelleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Uygulanmasına” ilişkin belirlediği usul ve esaslar Resmi Gazete’de yayımlandı.

FATURA TUTARI '0' GÖRÜNECEK

Karara göre, 24 Nisan-31 Mayıs tarihleri kullanım bedelleri ile vergilerin tamamı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Toplam ödenecek tutar faturada '0' TL olarak gösterilecek. Hatalı olarak tahakkuk edilen faturalar iptal edilecek.

Tahsil edilen tutarlar ise şirketler tarafından 3 iş günü içerisinde nakit olarak iade edilecek. Düzenlemeyle, 1 Mayıs 2024 tarihine ve 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketiminin bedeli de faturadan düşecek.

ÖN ÖDEMELİ VE MERKEZİ SİSTEM İÇİN DÜZENLEME

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, depremzede yurttaşların, ön ödemeli ve merkezi sistem abonelerinin haklarını korumak için de düzenlemeler yapıldığını ifade etti. 19,7 milyonluk toplam abone sayısının içinde 2,8 milyonunun merkezi sistemlere bağlı bulunduğunu, yaklaşık 320 bin kadarının da ön ödemeli sayaç kullanan abone olduğunu söyleyen Yılmaz, "Usul ve esasları belirlerken ince eleyip sık dokuduk. Hiçbir abonenin hakkının zayi olmaması için gerekli bütün detayları kapsayan bir düzenleme yaptık. Dağıtım şirketleri de gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek vatandaşlarımıza hizmet verecek. Elbette biz de süreci yakından takip edeceğiz" dedi.

KREDİ YÜKLENECEK

Yapılan düzenlemeye göre; 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle doğal gaz faturalarının tahakkuk ve tahsilatı ertelenen konut, ibadethane ve cemevi abonelerine tahakkuk ettirilecek ilk faturalarındaki tüketimlerinin 30 günlük kısmı Bakanlık bütçesinden karşılanacak.

Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerin sayaçlarının 24/4/2023 tarihinden sonraki ilk okunması sırasında endeks değeri üzerinden hesaplanan tüketim miktarı abonenin hesabına 'alacak' olarak yansıtılacak ve abonenin sonraki alımında bu alacak karşılığında bedelsiz olarak kartına kredi yüklenecek.

Merkezi sistem tüketicilerine uygulanacak tüketim indirim miktarı; merkezi sisteme bağlı toplam konut, ibadethane ve cemevi toplam sayısından bireysel aboneliği bulunan daire sayısı düşülerek bulunan sayının 25 metreküp ile çarpılmasıyla hesaplanacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Fısıltı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
UA-167564519-1
Yukarı ↑