Güncel

Vatandaşı karakış endişesi sardı!

Isınma giderlerindeki artış kışın hane bütçesini en fazla zorlayacak masraf kalemi olacak. Hanelerin yüzde 76’sı elektrik giderlerini kıstıklarını söylerken yüzde 41’i evde yokken doğalgazı açmayacak ya da minimumda tutacak.

1 Kasım 2022 Saat: 11:34
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 248 kez okunmuştur

Vatandaşı karakış endişesi sardı!
Vatandaşı karakış endişesi sardı!

Havaların soğumasıyla pek çok hane yakıt masraflarıyla yüzleşmekten korkuyor. Yaz aylarında hissedilmeyen doğalgaz zamları kombilerin açılmasıyla hissedilmeye başlayacak. Yılbaşından bugüne doğalgaza ocakta yüzde 25, nisanda yüzde 35, haziranda yüzde 30, son olarak eylülde de yüzde 20 zam yapıldı.

Ipsos tarafından gerçekleştirilen “Antikriz Monitörü” son araştırmasında hanelerin temel enerji ihtiyaçlarını karşılama alışkanlıklarını ve değişimlerini ortaya koyarken toplumun enerji faturaları hakkındaki öngörülerine ve tasarruf alışkanlıklarına mercek tutuldu.

Türkiye’de hanelerin yarısı doğalgaz kombi sistemiyle ısınırken, yüzde 14’ü yine doğalgaz kullanılan merkezi sistemle ısınıyor. Doğalgaz soba ile ısınanlarla birlikte hanelerin yüzde 70’inde doğalgaz kullanılıyor. Araştırmaya göre her 4 kişiden 1’i elektrik giderlerinin geçen semeye göre yüzde 100’den fazla arttığını, her 10 kişiden 3’ü de doğalgaz giderlerinin de bu oranda artacağını düşünüyor.

Artan doğalgaz ve elektrik fiyatları karşısında enerji ihtiyacını karşılamak için odun ve kömüre yönelen yurttaşlar burada da fiyatların arttığı görüşünde.

Araştırmaya katılan 100 haneden 43’ü elektrik giderlerinin yüzde 75 üzerinde arttığını belirtti. 4 haneden 3’ü bu sene elektrik fiyatlarındaki artışın, yüzde 66’sı da doğalgaz fiyatlarındaki, yüzde 22’si de diğer tür ısınma giderlerindeki artışların bu sene bütçelerini en fazla zorlayacak kalemler olduğu görüşünde.

ÖNLEMLER GÜNDEMDE

Katılımcılara “Bütçenizi bu kış en çok hangi kategorinin zorlayacağını düşünüyorsunuz” sorusu sorulduğunda elektrik giderleri ve doğalgaz giderlerinin gıda ve giyim kategorilerinin dahi önüne geçmiş olması ise araştırmada dikkat çekici veriler arasında yer alıyor.

Hanelerin yüzde 76’sı elektrik giderlerini kıstıklarını ve bunun için ütü, çamaşır makinesi gibi elektronik aletleri daha az kullandıklarını, ailecek bir odada oturup diğer odalarda elektrik tüketmeyerek tasarruf yoluna gittiklerini söylüyor.

Hanelerin yüzde 67’si de bu kış doğalgaz giderlerini kısacağını, bunun için yüzde 41’i evde yokken doğalgazı açmamaya ya da minimumda yakmaya çalıştıklarını, yüzde 14’lük bir kesim de kaloriferi kapatıp soba kurmayı düşündüklerini ifade ediyor.

CİDDİ YÜK

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik verilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gedik, ısınma ve elektrik masraflarının çok ciddi bir yük olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Katılımcıların yüzde 85’i doğalgaz fiyatının yükseldiğini ifade ediyor. Peki, bu harcamaların ne kadar yükseleceğini tahmin ediyoruz? Araştırmamıza katılanların yarısına yakını elektrik ve ısınma masraflarının en az yüzde 75 artacağını düşünüyor. Bu ciddi bir yük.

Bu koşullar altında büyük bir çoğunluk her iki kalemde de tasarruf etmeye çalışacak. Elektrik harcamasında tasarruf eğilimi ısınmaya kıyasla biraz daha güçlü. Vazgeçilebilecek veya azaltılabilecek uygulamalar olduğu düşünülüyor. Ancak tabi ısınma tarafında da tasarruf önemleri alınacak, ısıtılacak oda sayısını azaltmak, kalorifer yerine soba kullanmak gibi önlemler gündemde.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Fısıltı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
UA-167564519-1
Yukarı ↑